Emiren, Putin och VM-festen

Framsida av publikationen Emiren, Putin och VM-festen

Idag var det dags för publicering av rapporten Emiren, Putin och VM-festen, som jag skrivit för Silc, om fotbollsrörelsen och statens ansvar för mänskliga rättigheter, korruptionen i FIFA och människorättskränkningarna inför byggandet av världsmästerskapen i Ryssland 2018 och Qatar 2022.

"Stora evenemang och skådespel har i alla tider använts för att befästa världslig makt. Det löper en röd tråd från de romerska kejsarnas slakt på Colosseum till fotbolls-VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022.

För repressiva regimer ger sådana uppvisningar en chans att glänsa och de skapar legitimitet för härskarna. Men det sker på bekostnad av många människors rättigheter och friheter.

Vilket ansvar tar då fotbollsrörelsen för att hindra dessa kränkningar av mänskliga rättigheter? FIFA:s rykte är redan solkat av korruptionsaffärer och annat, men hur agerar Svenska Fotbollsförbundet? Och hur ser finansiärerna Svenska Spel och den svenska staten på att deras pengar bidrar till att befästa diktatorernas makt?"

Rapporten finns att få tag på i pocketformat hos Silc, men kan också laddas ned digitalt här. Nu hoppas vi på debatt och konkret handling från alla parter, innan ännu fler människoliv sätts på spel.